Tot ce trebuie să știi despre tehnologia microLED

Știți bine că întotdeauna ne-a plăcut să vă prezentăm cele mai bune modele de televizoare. Am făcut ghiduri, am vorbit despre tehnologii noi, am încercat să fim de ajutor. Cu ajutorul vostru începe comunitatea să fie cât mai mare. Sper să fie din ce în ce mai mare.

La CES 2018 cei de la Samsung au lansat o tehnologie nouă. Pare că acum se înțelege de ce n-au investit atât de mult în tehnologia OLED.

De multe ori, v-am tot spus de OLED-uri. Că au avantaje mult mai mari față de LED-uri. Totuși, de data asta, cei de la Samsung fac un pas în față și combină avantajele tehnologiei LED cu cea OLED și ne-au prezentat microLED.

Sigur că lucrurile pe care le vom povesti mai jos sunt strict pentru entuziaști. De-a lungul timpului, am observat că multe povești au fost zise, dar puține confirmate în viața de zi cu zi.

Dacă vă vine să credeți sau nu foarte mulți se raportează la plasmele din trecut. Nu degeaba mulți au rămas cu impresia, chiar și în zilele noastre, că își cumpără o plasmă. Tehnologia a apus de mult, având multe dezavantaje la acea vreme, dar foarte mulți au rămas cu impresia că era una dintre cele mai ok tehnologii din punctul de vedere al culorilor.

Tehnologia OLED pe lângă avantajele contrastului îmbunătățit față de LED și faptul că nu există iluminare așa cum avem pe LED-uri are și ceva efecte de burn in, panoul trebuie curățat pentru că există posibilitatea ca imaginile statice să lase urme, s-a ajuns la concluzia că în ceva ani de zile performanțele nu mai sunt ca la început, practic… se “consumă”.

Toate aceste dezavantaje sunt ambalate frumos în tehnologia microLED pe care Samsung a prezentat-o anul acesta și vom vorbi mai jos în articol.

Curios sau nu tehnologia microLED nu este chiar atât de nouă pe piață. De exemplu, cei de la Apple sau Oculus au cochetat cu firme ce au dezvoltat astfel de tehnologii. Acesta a fost dezvoltată, undeva în Texas, de către Hongxing Jiang și Jingyu Lin prin anii 2000.

Ce este tehnologia microLED?

microLED este o tehnologie self-emitting ce promite a fi mult mai luminoasă decât cea OLED și să aibă aceleași caracteristici. Interesant este faptul că se păstrează aceleași caracteristici ca la tehnologia OLED când vine vorba de RGB.

Ce firme producătoare de tehnologie mLED avem pe piață?
  • eLux
  • Crystalwise Technology
  • CEA-Leti
  • Apple
  • Aledia
  • Aixtron

Cei de la Samsung colaborează din 2018 cu cei de la San’an Optoelectronics pentru dezvoltarea tehnologiei. Practic, încă o dată, cei de la Samsung bifează la capitolul marketing, într-o oarecare măsură… oamenii îi asociază cu microLED-urile. Altfel, ei nu au fost primii care au prezentat microLED-urile, ci cei de la Sony undeva prin 2012. Era vorba despre Crystal Led Display.

Se discută ca producerea în masă a acestei tehnologii să înceapă undeva după 2020.

Interesant este faptul că, pe telefoanele mobile, Huawei, Oppo și Xiaomi vor să introducă alternativă la AMOLED microLED-urile. Probabil este un pas mic, dar bine de notat având în vedere că cei de la Apple n-au făcut mare lucru cu tehnologia OLED de pe iPhone X.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.