HbbTV ce este? Detalii și explicații despre această tehnologie

Dacă ne uităm pe site-urile de specialitate, acolo unde se vând televizoare observăm în specificații un standard. Este vorba despre HbbTV. Din câte am observat această opțiune este amintită de cele mai multe ori la televizoarele LG.

HbbTV sau în varianta lungă Hybrid Broadcast Broadband TV înlocuiește serviciile de teletext analogice, cu cele cu design modern, interactive, bazate pe html.

Din păcate, în România, această opțiune nu este disponibilă la niciun operator. Așa că nu este o opțiune care să vă facă să decideți dacă să optați pentru un model sau altul.

În anumite zone, de exemplu în Australia, această opțiune se numește FreeviewPlus. Totul a fost posibil pentru că s-au unit toți radiodifuzorii și au dezvoltat opțiunea.

Implemnetarea acestei opțiuni la nivel larg ar fi putut să ajute chiar și persoanele cu dizabilitați. De exemplu, dacă s-ar fi implementat la noi așa ceva ar fi fost mult mai simplu decât felul în care se transmite acum mimico gestual.

Ca opțiuni ar fi următoarele:

  • posibilitatea de a transmite subtitrări către mai multe tipuri de platforme client;
  • metode alternative de distributie audio;
  • adaptarea automată a interfeței de utilizator pentru aplicatiile Smart TV;
  • dezvoltarea tehnică a sistemelor de traducere prin semne (de exemplu în limbajul surzilor);
hbbtv in europa 2
hbbtv in europa 2 sursa HDSatelit

Dacă nu sunteți în România și sunteți într-o altă țară europeană uitați stadiul de dezvoltare pentru HbbTV. Foarte multe lucruri interesante, pentru pasionați găsiți pe site-ul oficial.

Între timp a apărut și HbbTV 2.01. Acesta integrează soluții avansate pentru transmisia video precum UltraHD și codecul HEVC, DVB CI Plus 1.4 sau chiar subtitrări TTML. Ne așteptăm ca televizoarele din seria 2016 să aibă aceste opțiuni.

Știrea aceasta ne arată că, în Europa, lucrurile se dezvoltă foarte frumos. Așteptăm și la noi această tehnologie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.