Să alegi un televizor nu este tocmai simplu. Să cauți un televizor ieftin și calitativ mi se pare extraordinar de greu. Producătorii ne dau cu porția informații despre modelele lor, în plus, nu foarte multă lume este tehnică și are habar de calitatea imaginii. Așadar, cei mai mulți se orientează după criterii greu de înțeles. Și anume: prețul.
Da, el dictează piața, cu ajutorul lui comparăm modelele sau mai bine zis, în funcție de el ne hotărâm, dar nu vom avea niciodată calitate.
Întrebarea se pune, totuși, avem nevoie de calitate? O percepem?
Ochiul uman este complex. Nu este nici aparat foto, nici telefon, el este cel mai bun sistem de recunoaștere din lume. Focusează instant, alături de creier poți face analogie cu oamenii pe care i-ai mai văzut. Cu alte cuvinte, suntem complexi.
Așadar, întrebarea se pune: cine și cum alegem un televizor? Alegem unul ieftin?
Putem avea surprize ca cele foarte ieftine să nu aibă nici măcar tehnologia LCD cu iluminare. E posibil să avem parte doar de LCD-uri ce consumă destul de mult. Aveți grijă spre ceea ce vă orientați.
Ca idee, avem tehnologii precum:
- LCD
- LED
- OLED
- QLED
Cele din urmă sunt cele mai scumpe pentru că sunt tehnologii noi. Despre OLED aveți un articol aici, iar despre QLED se discută aici.
Modelele ieftine sunt economice?
Mă bucur că Uniunea Europeană a standardizat procesul și putem să vedem clar ce televizoare sunt economice. Avem, exact ca la orice electrocasnice, indici de performanță.
Avem de-a face cu modele A+, A++ sau A+++. Sigur, prea puțini oferă informații despre acest lucru, dar este bine să ne orientăm și spre aspectul acesta.
Diferența dintre LED și LCD este foarte mare, dacă discutăm despre consumul de energie.
Ca branduri eu m-as orienta spre cele clasice, mai ales dacă doriți smart TV. Dacă alegerea voastră este un model non smart nu cred că trebuie să vă faceți griji. Mergeți pe o rezoluție ok pentru dumneavoastră și un model cu imagine bună.
Adaugă un comentariu