Importanța calibrării unui televizor. De ce este bine să calibrăm imaginea televizorului?

In ultima perioada se vorbeste tot mai frecvent de tehnologii de afisare futuriste, despre design minimalist, de functii smart si viteze ridicate de procesare. Insă, cel mai important atu al unui televizor, atributul la care ne raportam prima oara, este calitatea imaginii afisate.

Succint, vom vorbi despre modul de compunere a imaginii pe display-ul televizorului si de probabilitatea afisarii acesteia cat mai corect si apropiat de realiate, realiatatea fiind cosiderata sursa video fimata si post procesata.

Mai nou, se vehiculeaza tot mai mult sugestia ca televizorul achizitionat reuseste sa redea ‘’intentia directorului de imagine’’ pusa in opera de colorimetrist.

Suna bine cand ti se inoculeaza ideea ca ai achizitionat un tv cu asemenea capabilitati. Realitatea este insa putin (sa nu spun mult) diferita.

Pragamatic vorbind, realizam cu totii ca privind afara pe fereastra, ceea ce vedem difera mult de ceea ce afiseaza televizorul chiar daca in aparenta suntem tentati sa justificam investitia printr-o acceptare si o rapida acomodare la ceea ce ne afiseaza televizorul, imperfectiunile punandu-le in carca factorilor colaterali (transmisia proasta a provider-ului, semanal slab, rezolutia scazuta a materialelor utilizate si uneori compresia folosita)

Mai greu e cu evaluarea obiectiva a ceea ce vedem si cam ceea ce ar trebui sa vedem.

Expresii plastice gen ‘’se vedeau si cosurile pe fata prezentatoarei’ sau ‘’si parul de pe limba’’ isi au originea in necunoasterea caracteristicilor definitorii a unei imagini. Clar ca o prezentatoare nu are cosuri sau riduri pe fata, si ceea ce ajungem sa vedem sunt artefacte aparute din cauaza procesarilor de sharpering.

Imaginea pe ecranul televizorului este afisata de catre pixeli care fiecare sunt compusi la randul lor din subpixeli RGB.

Culorile afisate din combinatiile si variatiile luminozitatii celor trei subixeli si in final ansamblul de pixeli au trei caracteristici definitorii:

 • luminanta
 • saturatie
 • crominanta

Pentru a se compune imaginea corect si a o vizualiza ca atare, balansul intre culori si caracteristicile sus mentionate, trebuie sa se incadreze la afisare intr-un standard care pe de-o parte alianiaza toate sursele video la emisie siar pe de alta aliniaza toate display-urile la acelasi standard de referinta. O serie de detalii avem aici.

Altfel, toate posturile tv HD ar emite diferit culorile si toate televizoarele ar afisa diferit continutul.

Singura modalitate de a alinia 10 televizoare, de exemplu, la referinta din studio este efectuarea calibrarii video a fiecarui display. Aceasta operatiune are caracter individual si necesita aparatura electro-optica certificata si metrologizata de generare si masurare a parametrilor imaginii.

Producatorii nu fac acest lucru individual pentru ca ar ridica costul si timpul productiei de tv-uri, dar recomanda efectuarea acestei operatiuni lasand active setarile din meniurile avansate.

Pentru necunoscători ISF vine de la Imaging Science Foundation. Câteva resurse și informații găsiți aici.

Pe langa multe altele, se ocupa si cu instruirea calibratorilor in vederea obtinerii certificatelor de calibratori profesionisti dupa absolvirea unor cursuri, calibrari pe diverse tehnologii si examinarea cunostintelor acumulate.

Tot ei, alaturi de THX au reusit sa “impuna” catorva producatori implementarea cu o mai mare acuratete a standardului HDTV Rec.709, standard in care sunt masterizate materialele video pentru home useri precum si implementarea unor controale avansate, accesibile utilizatorului pentru a ajunge prin calibarare la un rezultat cat mai apropiat de acest standard.

Procedura de calibrare este foarte complexa si necesita vaste cunoștințe atât matematice, de funcționalitate a display-urilor cat si abilitati ale evaluarii rezultatelor artistice (ulterioare teste video pentru noua imagine afisata)

Durata unei astfel de operațiuni depășește 2-3ore pe un singur mod tv. Pot fi calibrate modurile isf-day (vizualizare preponderenta ziua) isf-night (preponderent noaptea) si isf-3D (calibrarea care tine cont de factorul lentila ochelar 3D pentru a corecta scaderea de luminozitete si virarea culorilor)

In Romania exista deja un calibrator certificat ISF level II deținător de aparatura profesionala si mai multi entuziaști in curs de certificare. Fluxul de calibrare al unui televizor, sintetizat într-un clip sugestiv

Și pentru că nu am putut să stăm deoparte am zis să vă prezentăm și câteva inside-uri. Mai jos aveți o serie de poze cu câteva modele de televizoare testate și calibrate de noi.

După cum se vede nu avem doar televizoare performante, ci avem și proiectoare. Mi-ar plăcea ca discuția să o dezvoltăm în sens constructiv. Tocmai de aceea vă invit să discutăm in comentarii pe baza acestor lucruri.

15 Comments

 1. olimpiu October 17, 2016
  • Yamasha October 17, 2016
  • Calin_fdx October 17, 2016
 2. George Ilie March 30, 2017
  • Yamasha August 1, 2017
 3. Balosin Constantin January 1, 2018
 4. Oxi April 24, 2018
 5. PaulH May 3, 2018
 6. Adrian July 10, 2018
  • Yamasha July 14, 2018
 7. C. A. December 25, 2018
  • Calin Bradean - Calibrator video TV December 25, 2018
   • C. A. December 26, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.