In ultima perioada se vorbeste tot mai frecvent de tehnologii de afisare futuriste, despre design minimalist, de functii smart si viteze ridicate de procesare. Insă, cel mai important atu al unui televizor, atributul la care ne raportam prima oara, este calitatea imaginii afisate.
Succint, vom vorbi despre modul de compunere a imaginii pe display-ul televizorului si de probabilitatea afisarii acesteia cat mai corect si apropiat de realiate, realiatatea fiind cosiderata sursa video fimata si post procesata.
Mai nou, se vehiculeaza tot mai mult sugestia ca televizorul achizitionat reuseste sa redea ‘’intentia directorului de imagine’’ pusa in opera de colorimetrist.
Suna bine cand ti se inoculeaza ideea ca ai achizitionat un tv cu asemenea capabilitati. Realitatea este insa putin (sa nu spun mult) diferita.
Pragmatic vorbind, realizam cu toții ca privind afara pe fereastra, ceea ce vedem diferă mult de ceea ce afișează televizorul chiar dacă in aparenta suntem tentați sa justificam investiția printr-o acceptare si o rapida acomodare la ceea ce ne afișează televizorul, imperfecțiunile punându-le in cârca factorilor colaterali (transmisia proasta a provider-ului, semnal slab, rezoluția scăzută a materialelor utilizate si uneori compresia folosita)
Mai greu e cu evaluarea obiectiva a ceea ce vedem si cam ceea ce ar trebui sa vedem.
Expresii plastice gen ‘’se vedeau si cosurile pe fata prezentatoarei’ sau ‘’si parul de pe limba’’ își au originea in necunoașterea caracteristicilor definitorii a unei imagini. Clar ca o prezentatoare nu are coșuri sau riduri pe fata, si ceea ce ajungem sa vedem sunt artefacte apărute din cauza procesărilor de sharpening.
Imaginea pe ecranul televizorului este afisata de catre pixeli care fiecare sunt compusi la randul lor din subpixeli RGB.
Culorile afisate din combinatiile si variatiile luminozitatii celor trei subixeli si in final ansamblul de pixeli au trei caracteristici definitorii:
- luminanta
- saturatie
- crominanta
Pentru a se compune imaginea corect si a o vizualiza ca atare, balansul intre culori si caracteristicile sus menționate, trebuie sa se încadreze la afișare intra-un standard care pe de-o parte aliniază toate sursele video la emisie, iar pe de alta aliniază toate display-urile la același standard de referință. O serie de detalii avem aici.
Altfel, toate posturile tv HD ar emite diferit culorile si toate televizoarele ar afișa diferit conținutul.
Poate te interesează și:
Singura modalitate de a alinia 10 televizoare, de exemplu, la referinta din studio este efectuarea calibrarii video a fiecarui display. Aceasta operatiune are caracter individual si necesita aparatura electro-optica certificata si metrologizata de generare si masurare a parametrilor imaginii.
Producatorii nu fac acest lucru individual pentru ca ar ridica costul si timpul productiei de tv-uri, dar recomanda efectuarea acestei operatiuni lasand active setarile din meniurile avansate.
Pentru necunoscători ISF vine de la Imaging Science Foundation. Câteva resurse și informații găsiți aici.
Pe langa multe altele, se ocupa si cu instruirea calibratorilor in vederea obținerii certificatelor de calibratori profesioniști după absolvirea unor cursuri, calibrări pe diverse tehnologii si examinarea cunoștințelor acumulate.
Tot ei, alaturi de THX au reusit sa „impuna” catorva producatori implementarea cu o mai mare acuratete a standardului HDTV Rec.709, standard in care sunt masterizate materialele video pentru home useri precum si implementarea unor controale avansate, accesibile utilizatorului pentru a ajunge prin calibarare la un rezultat cat mai apropiat de acest standard.
Procedura de calibrare este foarte complexa si necesita vaste cunoștințe atât matematice, de funcționalitate a display-urilor cat si abilitati ale evaluarii rezultatelor artistice (ulterioare teste video pentru noua imagine afisata)
Durata unei astfel de operațiuni depășește 2-3ore pe un singur mod tv. Pot fi calibrate modurile isf-day (vizualizare preponderenta ziua) isf-night (preponderent noaptea) si isf-3D (calibrarea care tine cont de factorul lentila ochelar 3D pentru a corecta scaderea de luminozitete si virarea culorilor)
In Romania exista deja un calibrator certificat ISF level II deținător de aparatura profesionala si mai multi entuziaști in curs de certificare. Fluxul de calibrare al unui televizor, sintetizat într-un clip sugestiv
Și pentru că nu am putut să stăm deoparte am zis să vă prezentăm și câteva inside-uri. Mai jos aveți o serie de poze cu câteva modele de televizoare testate și calibrate de noi.
După cum se vede nu avem doar televizoare performante, ci avem și proiectoare. Mi-ar plăcea ca discuția să o dezvoltăm în sens constructiv. Tocmai de aceea vă invit să discutăm in comentarii pe baza acestor lucruri.
olimpiu a zis
Ceea ce nu pot intelege este faptul ca cel putin televizoarele de top nu subt calibrate in acest mod din fabrica.
Yamasha a zis
Păi cum ar putea să fie calibrate din fabrică? Acasă ai aceeași lumină ca cea din showroom sau ca cea de pe bancul de teste?
Calin_fdx a zis
Intr-un televizor, pe langa display care are variatii cromatice de la unitate la unitate, in componenta lui intra sute de piese electonice grupate in module, care au o valoare nominala iar la masuratori de laborator se constata ca au tolerante. Televizoarele in fabrica se calibreaza (cel putin prototipul) valorile obtinute per unitate sunt portate pe alte unitati.
Media deviatiilor +/- fata de referinta prototip calibrata, se porteaza pe zeci de mii de bucati din acelasi brand/model/diagonala. Se apeleza la aceasta modalitate (se foloseste media unor setari) pentru a incadra tot/toate loturile intr-o valoare dE https://en.wikipedia.org/wiki/Color_difference acceptabila pentru ochiul uman exigent si insesizabila pentru majoritatea userilor. Daca s-ar porta direct setarile de calibrare de la o singura unitate calibrata si nu media de la mai multe unitati, 96% din televizoare ar arata mai rau colorimetric decat cele ce le achizitionam si doar 4% ar tinde spre perfectiune scoase din cutie si doar cu setarile de fabrica. Ar fi o adevarata loterie sa ‘’prinzi ‘’ un telervizor perfect dar asa controalele vin pe 0 (zero) avand o plaja de reglare de +/-50 foarte generoasa si suficienta pentru a seta imaginea si a o aduce aproape de referinta. De aceea sunt foarte dese afirmatiile utilizatorilor pe net, afirmatii de genul:
-Am calibrat televizorul cu setarile gasite pe forumul x, y dar imaginea nu e ceea ce credeam, respectiv spalacita, stearsa lipsita de contrast, nu e WOW! http://www.tlvexp.ca/2012/12/the-fruits-of-copying-settings-the-pioneer-lottery/
De fapt, nu s-a calibrat nimic fiind un placebo banal, calibrarea presupune masuratori electro-optice cu instrumente certificate care sunt la randul lor calibrate si ulterior verificate pentru a fi standardizate http://www.chromapure.com/products-i1pro-d3_professional.asp (nu iti iei ochelarii de vedere de pe raft din hipermarket, in prealabil se fac niste masuratori in functie de care se aplica corectiile pentru a aduce vederea in standard) Semnalul video generat (tripletii RGB) este aidoma celui din laborator (mult mai precis ca cel generat de un banal blu-ray sau PC) http://www.chromapure.com/products-murideo.asp Softurile profesionale sunt folosite la scara larga in Broadcast, Production, si Post precum in medicina si media http://calman.spectracal.com/
In contextul conversatiei, actualul varf de gama de la Sony 65ZD9 (articol de actualitate 16.10.2016) http://www.hdtvtest.co.uk/news/kd65zd9-201610164372.htm unitatea testata are valorile out of the box foarte apropiate de referinta, corectiile fiind minore (de apreciat Sony pentru implementarea setarilor apropiate de target) dar nefiind nici acesta perfect.
Cristian a zis
unele sunt calibrate din fabrica. Sony oled de exemplu stiu ca sunt (sau erau in 2018) calibrate fiecare model in parte. Dar e o calibrare rapida, fara toate echipamentele si timpul pentru o calibrare la fiecare in parte.
Yamasha a zis
Nu există așa ceva, calibrarea se face în funcție de măsurătorile din camera în care va fi ținut televizorul. Da, sunt modele care au deviații foarte mici, dar calibrarea din fabrică n-are cum să fie posibilă.
Gica Asofronie a zis
Articol scris de amatori.Culori reale nu vom avea niciodata pe un monitor pentru simplul fapt ca la capturarea imaginilo cat si la redarea lor,se fac niste artificii care speculeaza anumite proprietati ale ochiului uman.Cu alte cuvinte tot ce vedem pe ecran,oricat de calibrat ar fi monitorul este o aproximare a realitatii.
Yamasha a zis
Am înțeles, e articol slab. Atunci înainte de a da cu hate munca gratuită a cuiva hai să aducem plus de valoare. Hai să vedem aproximarea aia a ochiului că vede alb, nu roz, mov, verde. Ce zici de asta?! Scrie tu un articol mai bun și ți-l public.
Gica Asofronie a zis
Cine este interesat de problema se poate documenta,exista informatii suficiente.
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Informațiile basic se găsesc la liber. Chiar și flow CalMAN cu opțiuni de autocalibrare (care nici acum nu funcționează corect) Adevărată artă a calibrarii e deprinsă insa în timp, după experiența abordarii a zeci de display-uri diferite (mai ales că în ultimul timp au apărut tehnologii cu spectru îngust al lungimii de undă (qd-oled și laser)
Nu se compară rezultatele obținute de un amator care își cumpără un colorimetru și are un soft gratuit la dispoziție, cu rezultatele obținute de un avizat în domeniu.
Adrian Olaru a zis
Amatori? Să vedem cât de profesionist este autorul acestui comentariu.
Nu există în mod obiectiv „culori reale”, ci percepții subiective formate în creier pe baza semnalelor transmise de către ochi în urma stimulării de către porțiunea de spectru electromagnetic pe care o numim lumină.
Ochiul uman are trei tipuri (în foarte rare cazuri patru) de receptori care permit formarea unei percepții colorate datorită curbelor diferite de răspuns (sensibilitate spectrală) la radiația incidentă. Acest lucru face să nu asociem în creier o culoare diferită pentru fiecare distribuție spectrală (care stimulează celulele receptoare) în parte, ci ca anumite clase de distribuții spectrale să fie percepute ca fiind aceeași culoare. Acest fenomen poartă numele de metamerism și permite construirea de afișaje care să redea o imagine (subiectiv) fidelă cu cea originală (între anumite limite) prin folosirea unui număr redus de tipuri de emițători luminoși (culori primare), fiind necesare cel puțin trei.
Nu este vorba despre un artificiu, ci despre înțelegerea modului de funcționare a ochiului. Câtă vreme înregistrăm cu aceleași curbe de sensibilitate spectrală precum cele ale ochiului, vom putea întotdeauna reda aceeași imagine ca cea captată, pe mediul de stocare fiind înregistrat un semnal similar cu impulsurile electrice care circulă de la ochi către creier. Totul depinde de precizia cu care modelăm acest mecanism (și evident de costurile implicate).
Calibrarea permite o consistență pe întreg lanțul de înregistrare-procesare-redare a imaginilor și garantarea faptului că imaginea afișată are aspectul dorit și nu are loc o îndepărtare de la imaginea-țintă la fiecare etapă de prelucrare.
Calibrarea mai permite ca pe afișaje diferite să putem imagini având același aspect, la modul optim, în condiții de performanțe tehnice similare, între două afișaje calibrate puse alăturat nu percepem nicio deosebire a imaginii.
Dacă vorbim despre televiziune și cinematografie, nici măcar nu este necesar să reproducem în urma calibrării imaginea original captată, ci pe cea redată de monitoarele pe care s-a făcut procesarea și colorarea materialului. Identitatea între imaginea pe monitorul de studio și cea de pe aparatul de redare la consumator este garantată de către standardele tehnice de imagine, care prescriu în ce parametri trebuie să funcționeze aceste dispozitive de afișare pentru a avea o identitate a imaginii redate sub toate aspectele relevante.
George Ilie a zis
Nu stiu daca e vorba de calibrare sau altceva, dar, recent am achizitionat un Lg 55uh8507. A fost o promotie la aprox. 4,500 de lei si am considerat ca in aceeasi gama, nu e nimic la un pret mai bun. In plus, mai am un Lg 2015, de care sunt multumit per total. La acest model nou, 8507, distanta de vizionare este de aprox. 4,5m, dar mi se pare ca nu se misca natural atunci cand ruleaza canale HD sau chiar filme 4K ( Netflix). Mi se pare ca uneori imaginea merge pe repede inainte, ca se misca oarecum camera de filmare sus-jos, altfel imagine e destul de ok si foarte detaliata. Nu stiu daca e de la calibrare sau daca are tv-ul vreun defect. Multumesc
Yamasha a zis
Dezactivați Motion Blur și efectele pe mișcare.
Balosin Constantin a zis
Buna ziua! Asi dori sa achizitionez televizorul LED Smart Sharp, 164 cm, LC-65CUG8052E, 4K Ultra HD. Doresc sa stiu daca alegerea mea este ok din punct de vedere al caracteristicilor acestuia, respectiv daca sunt motive pentru care nu se merita, pretul este de 4.000 lei iar marca Sharp pentru mine este de incredere. Mentionez ca urmeaza sa il utilizez pentru vizionarea programelor tv si eventual pentru vizionare filme de pe internet.
De asemenea, asi dori sa stiu daca, in eventualitatea in care comentariile despre el sunt pozitive si il achizitionez, poate efectua cineva calibrarea acestui televizor. Mentionez ca locuiesc in judetul Gorj, in localitatea Tg-Jiu. Va multumesc.
Oxi a zis
Buna ziua,
Va rog indicati- mi valorile optime pentru calibrare expert imagini pentru
Televizor Smart Full HD 32″ M5502 Seria 5
UE32M5502AKXXH
MULTUMESC FRUMOS.
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Buna ziua, Nu exista valori optime pentru calibrarea „expert” Acestea sunt strict individuale pe display-ul dvs si se determina prin masuratori (exact ca si la persoane cand ne facem ochelari). Daca se puteau determina, primul era producatorul samsung care le-ar fi afisat. Cel mai apropiat mod de referinta, este modul film cu gama setat 2.2 si temperatura culoare Cald 1.
PaulH a zis
Buna seara, ce parere aveti de Sony 55XE8505, 4500 lei?
E ok? Imi puteti recomanda altceva semnificativ mai bun? Multumesc
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Buna ziua dl Paul. Acest panasonic 58EX780 este superior sony-ului mentinonat de dvs. Atat ca imagine cat si ca diagonala mai generoasa. Merita diferenta sa suplimentati bugetul.
Adrian a zis
Buna ziua, am achizitionat un televizor Philips ,model 55PUS8602/12 si imaginea este putin cu tenta verzuie si prea luminoasa cu setarile din fabrica ,…am micsorat valorile de la contrast , luminozitate si contrast video ,am mai “imbunatatit” setarile pentru culori si este mai bine ,insa nu este ce trebuie!! Mai detin un tv Philips ,model 55PUS7502/12 care are ecran IPS ,care pare mai bine calibrat ! Intrebarea este ,unde pot sa gasesc un expert ISf pentru Bucuresti . Multumesc
Yamasha a zis
Salut Adrian, ai un link în articol care te duce către calibratorii certificați din București, cu număr de telefon.
C. A. a zis
Salut,
Am achiziționat un LED Smart Samsung, 163 cm, 65NU7102, 4K Ultra HD, însă mi se pare groaznic de închis, cenușiu, nenatural. M-am gândit ca poate fi o chestiune de calibrare, însă chiar așa gravă sa fie situația, încât sa nu reușesc sa găsesc nicio setare, pe niciun demo (Netflix, YouTube etc) care sa mi se para decentă?
Ma gândesc sa îl returnez și sa optez pentru un LED Smart Sony BRAVIA, 164 cm, 65XF7096, 4K HDR Ultra HD.
Aveți vreun sfat? Va mulțumesc anticipat!
Sărbători fericite!
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Bună seara C.A. În primul rand trebuie dezactivat modul “economisire energie” trecut în modul imagine FILM și ridicat controlul backlight la valoare maxima. Dacă tot nu va satisface luminanța de ansamblu a panelului, tebuie sa optați pentru un tv mult mai luminos, cu un nivel mult mai mare de cd/mp. Dacă după acest setup basic problema luminozității e rezolvata dar culorile nu concorda și imaginea e gălbuie, se poate rezolva din calibrarea individuală a display-ului. Setarile de pe YouTube sau Google nu au nici o legătură cu calibrarea profesională, operațiunea trebuind efectuata pe televizorul dvs. Rezultatul va fi cu totul altul.
C. A. a zis
Mulțumesc frumos, nu aveam activ modul economisire, iar pe varianta movie și backlight crescut este cea mai întunecată și gălbuie imagine. Modul dinamic pare a fi mai luminos, dar tot destul de cenușiu pentru ca îmi doresc de la un TV. O sa il mai observ cateva zile și iau o decizie. Am vizionat în seara aceasta la un prieten pe Sony XF 70, amator ca și mine, deci setări Basic realizate, și este alta poveste. Încă o data, mulțumesc mult pentru sfaturi!
Vlad a zis
Buna ziua,
Poate oferi cineva date de contact pentru calibrator in Iasi? Mulțumesc!
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Buna ziua dl Vlad.
Pentru calibrare tv oled/lcd-led/video proiectoare, zona Bucuresti si imprejurimi, aici aveti contactul – Adrian, tel 0771201680
Pentru Timisoara-Arad, aici aveti contactul – Calin, tel 07771570137
Dl Adrian se deplaseaza si in tara, dar cu programare si doar in cazul cand in acel oras sunt mai multi interesati de calibrarea TV (nu se justifica deplasarea pentru un device)
Robert Zgura a zis
Salut,
Am achiziționat un TV Smart LG 55SM8200PLA si as dori o recomandare de calibrare a imagini.
PS. As fi apelat la o calibrare profesioanala dar din pacate nu am gasit in zona Tulcei.
Multumesc
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Salut. Tel d-lui Adrian Olaru, poate isi face drum in zona.
Ioan a zis
Salut, am achizitionat un lg 49SM8200PLA ce parere aveti despre acest tv? Este mai ok decat un samsung?si in Brasov gasesc sa il calibrez?multumesc.
Yamasha a zis
Era ok să mergeți spre un 8600, nu erau diferențe foarte mari ca preț și era net superior. Depinde de ce Samsung vorbim. 🙂 Din păcate, nu știu să fie cineva în Brașov cu calibrare. Sunt 2 colegi în București și Arad.
Cristian S a zis
Buna ziua. Ma intereseaza sa calibrez un tv 4k Samsung, diagonala 138 locuiesc in Giurgiu.
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Buna ziua. Incercati sa il contactati pe colegul calibrator Adrian Olaru – tel 0771201680
Cristian S a zis
Multumesc
Marian Negrut a zis
Buna seara rog sa ma scuzati dar as dori sa stiu daca panasonic tx 50 ex 700e se poate calibra l ps. Si daca aveti cunostinta de existenta unui calibrator in zona Tg Mures l Va multumesx anticipat !
Yamasha a zis
Evident că se poate calibra. Știu că este cineva în Arad, cred că ar putea să te rezolve.
Anna a zis
Buna! Si eu as avea un televizor LG OLED de calibrat in Targu Mures. Marian, tu cum ai putut rezolva?
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Buna ziua dl Marian Negrut. Se poate calibra panasonic 50EX700, dar e mai complicat cu deplasarea. Eventual trimis la Arad si calibrat la showroom
George a zis
salut…recen mi-am cumparat un Panasonic TX-HX810E si parca nu are claritatea dorita…se poate calibra??? …anul trecut am achizionat tot un Panasonic GX810E dar l-am returnat pt pixeli, dar parca la cel de anul trecut imaginea era mult mai buna…am consultat daca exista diferente de Panel si nu sunt…doar anul e diferit GX810E-2019 iar HX810E-2020
Marc Dan a zis
Bună! Dețin un oled panasonic 55hz1000, are imagine impecabila cu setările din fabrica.Mai necesita calibrare? Sant din Cluj.