Se poartă, în ultima perioadă, discuții referitoare la tehnologia OLED. V-am prezentat și eu câteva opinii despre brandurile consacrate, despre cei care vor să intre în lupta pentru această nișă și cei care nu doresc asta. Dacă ne gândim la puterea financiară a brandurilor precum Samsung, eu cred că vor fi în stare să revină pe piață cu un marketing agresiv, dacă va fi cazul.
Pentru a vorbi despre OLED trebuie să definim această tehnologie.
Wikipedia ne spune că este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor. Practic, se bazează pe substanțele organice emițătoare de lumină. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii foloseau OLED-uri. Sigur, sub altă formă: licuricii care au capacitatea de a emite semnale luminoase.
Pasionații se pot delecta aici.
OLED-ul este, de fapt și de drept, un LED în care lumina este produsă organic. De acolo și denumirea Organic Light-Emitting Diode.
Este compus din 2 straturi exterioare:
- anod
- catod
Între acestea circulă curentul: conductiv, respectiv emisiv.
Câte tipuri de OLED-uri există pe piață?
Contrar așteptărilor avem mai multe tipuri de panouri OLED, în funcție de mai multe întrebuințări:
Așadar, avem următoarele:
- Passive-matrix OLED
- Active-matrix OLED
- Transparent OLED
- Top-emitting OLED
- Foldable OLED
- White OLED
POLED-urile sunt perfecte pentru dispozitive foarte mici și sunt cele mai ușor de realizat.
Primele device-uri cu tehnologia OLED
Tehnologia nu este deloc nouă, inițial aceasta a fost implementată pe telefoane. Chiar cei de la Nokia prin anii 2007-2008 au lansat device-uri de acest gen. Vă mai amintiți de Nokia N85, nu? Eh, acela avea o formă incipientă de OLED.
Mai târziu s-au lansat și alte modele, ca mai apoi să vedem apariția lor și pe alte dispozitive precum cele de la Samsung sau chiar pe televizoare.
Avantajele și dezavantajele LCD-urilor vs OLED
Panourile OLED nu au nevoie de sursă de iluminare separată. Acest lucru face să crească eficiența panourilor față de cele LCD. Acest acest face ca ecranele OLED să fie mai subțiri decât cele bazate pe LCD.
Fiind o evoluție a tehnologiei ne așteptăm la unghiuri de vizualizare mai bune, o paletă de culori mai ridicată, un refresh rate mai bun, contrast mai bun, dar și luminozitate îmbunătățită.
Sigur că toate cele de mai sus se reflectă în prețul de achiziție. Puteți să vedeți aici că cel mai ieftin OLED pleacă de la 7000 de lei. Prea puțini își permit asta. Eu unul n-aș avea de investit atât de mult într-un televizor.
Pe măsură ce toate brandurile mari vor investi în tehnologia de producție, iar concurența va fi din ce în ce mai interesantă, prețul va scădea considerabil.
Cine aduce televizoare OLED în România?
Tocmai pentru că este o tehnologie de început nu prea mulți se încumetă să meargă pe modele OLED. Pe de-o parte cei de la LG au câteva modele. Chiar am văzut că aceștia s-au nișat foarte bine și au chiar și televizoare OLED curbate. Nu sunt fanul aceste tehnologii, dar
Eu sper ca Panasonic, Sony și celelalte branduri mari să intre în acest joc. Competiția acestora, de la Samsung, a ieșit pe piață cu televizoare SUHD. Rămâne de văzut cum vor prinde tehnologiile. Totodată, sper să reușesc să documentez un articol și despre SUHD.
Adaugă un comentariu