În ultima vreme au tot apărut oferte de televizoare cu tot mai multe opțiuni. Una dintre ele este și HDR.
Prima dată am auzit despre HDR când mi-am luat primul telefon inteligent. De fapt și de drept această opțiune nu este chiar nouă, dar este recent relansată și promovată corespunzător. Exact cum s-a întâmplat și cu 3D și cum se va întâmpla cu tehnologia VR. 3D-ul este descoperit de câțiva zeci de ani.
Revenind la HDR, wikipedia ne spune că este o tehnică de îmbunătățire a imaginii cu ajutorul dynamic range-ului și a luminozității sau chiar zonelor întunecate. Pentru fotografi și cei care sunteți pasionați de fotografia de genul v-am pus, mai jos, un tutorial de procesare a imaginii.
Trecând peste introducere, aceste opțiuni au apărut și pe televizoare. Sigur, aceste lucruri se realizează de televizoare.
Odată cu apariția televizoarelor 4k s-au dezvoltat și opțiuni. Eu le zic opțiuni de marketing. Așadar găsim televizoare 4k HDR. De exemplu LG au lansat serii noi promovând această opțiune, Sony sau chiar Panasonic. Sigur că și celelalte firme nu au stat deoparte și se folosesc de acest lucru pentru a vinde noile serii de televizoare.
Sunt câteva probleme ale televizoarelor. După cum bine știți, exact ca în cazul conținutului 4k în România se difuzează, la televizor, în mare măsură, materiale SD sau, cel mult, HD. Sigur că există opțiuni ale televizoarelor prin care se poate transforma dintr-o imagine standard într-una HDR.
Totuși, e ceva ciudat, de tranziție care nu îmi place. Formatul SD, claritatea este mai proastă față de un material 4k. Dacă noi „tragem” de imaginea cu mai puțini pixeli spre una cu mai mulți pixeli automat nu va fi cea mai bună soluție, din moment ce semnalul este SD.
Codecuri HDR sunt următoarele:
- Dolby Vision
- HDR10
- HLG
Au apărut și opțiuni precum Dolby Vision IQ și HDR10+ între timp.
Cum înregistrăm fișiere HDR?
Au început foarte multe camere video să te ajute să produci conținut de asemenea tip. Ideea rămâne aceeași, se trage la diferite expuneri, se trage un cadru cu un contrast mai bun și apoi se face din software o imagine diferită. Ca la un slow motion.
Diferențele între HDR OFF și HDR ON se pot observa în filmulețul de mai jos.
Este destul de complicat să găsesc o modalitate de a vă face să înțelegeți exact ceea ce vreau să zic: ideea este că dacă de la operatorul de cablu sau filmele pe care le aveți nu sunt înregistrate/ difuzate HDR este destul de greu să redea imaginea corect.
Sigur, software-ul nu este chiar rău, dar faptul că puțină lume își dă seama de aberațiile de imagine.
Concluzia e simplă: avem nevoie de conținut HDR și de televizoare premium pentru a vedea cu adevărat diferențe între tehnologii.
Adaugă un comentariu