Ne-am făcut un obicei să vă aducem în față cele mai bune oferte pentru televizoare. Sper că ne-a ieșit lucrul acesta. Faptul că am ajuns să testăm cât mai multe modele ne dă încredere că piața de televizoare de la noi se va schimba cât de curând.
Eu unul sunt optimist în legătură cu asta. Avem un parteneriat frumos prin care primim, in teste, modele de top de pe la noi. Și pentru că se promovează noua tehnologie am testat cele mai bun televizoare 4k de pe piață. Nu este o cutumă, ci multe modele de la brandurile de top mi-au trecut prin mână. Am avut de la Sony, LG, Panasonic, acum testez Philips și probabil că, în perioada următoare, va veni și un Samsung.
Toate acestea de mai sus au ceva în comun: tehnologia 4k. E chiar interesant să vezi că scriai despre aceste modele, despre prețurile ce le vor avea și la ceva timp le testezi.
Să trecem la treabă.
Ce înseamnă 4k?
Este mai simplu să denumim 4k, dar să stiți că terminologia corectă este UltraHD. Dar cum marketing-ul și-a băgat coada… am ajuns la 4k.
Termenul profesional pentru cinema, standardul pentru filmările profesionale este 4k. Televizoarele sunt cel mult ultraHD pentru că sunt display-uri consumer.
4k provine de la Digital Cinema Initiatives (DCI) ce sunt studio-uri de producție. Ca rezoluție este 4.096 la 2.160, dar are 12 biți si 4:4:4 color depth-ul.
Mai multe puteți citi aici.
Dacă ne referim la Ultra High Definition sau UHD este multiplicarea de la FULL HD. Adică, de 4 ori FULL HD.
Așadar, corect este să zicem că avem un televizor cu rezoluție ultraHD, nu 4k.
Televizor UltraHD pentru cablu TV?
Transmisiunea la noi, este analogică, de cele mai multe ori. Programele sunt SD, atât analogic, cât și digital. Ușor, ușor se trece la 4k. Totuși, trecerea înseamnă investiții mari in hardware, iar presa din România este la pământ.
Eu am ieșit din zona media tocmai pentru că nu merită să stai pe salariu de 300E. Așadar, banii care s-au spălat prin televiziuni pe vremuri nu se mai regăsesc acum. Așadar, doar cei care încă mai fac profit pot trece pe HD.
Observați că nu discutăm despre 8k. Nu avem conținut încă. Nu avem rețele de cablu cu multiplexoare 4k.
În momentul de față, mai ales pe modelele de top, avem aplicații ce scalează imaginea. Când discrepanța este prea mare, de exemplu, așa cum am pățit-o pe televizoarele OLED, poți să zici că aceste aplicații nu și-au scos banii. Dar când discutăm despre o post procesare, despre un software care face acest lucru și nu ceva hardware este normal să pățim lucruri de genul. Ar trebui asumate și luate ca atare.
Televizorul trebuie să își vadă puterea la rezoluția lui nativă. Așadar, analizați bine ceea ce doriți să achiziționați.
8K vs UltraHD versus HD versus SD
Sunt cele 4 rezoluții principale. E clar că televizoare SD nu mai avem. Sunt cele pe tub. În rest, pe piață găsim HD Ready, FULL HD sau UltraHD.
Lumea încă nu știe dacă să aleagă UltraHD sau FULL HD.
Eu unul cred că depinde de diagonală și de distanța de vizionare. Observ că la modelele de top nu mai ești atât de limitat de distanța, ci cu cât avansăm mai mult în tehnologie, cu atât ne putem uita mai bine la o diagonală mai mare, de la o distanță mică.
De exemplu, în 4,5 metri un TV de 164 de cm se vede foarte ok.
Ok, ok, dar rezoluția asta ce este?
Când vorbim despre rezoluție ne referim la numărul de pixeli afișați pe ecran. Unii sunt interpolați, alții nu. O discuție despre 1080p vs 1080i o găsiți aici. Chiar dacă vorbim despre FULL HD teoria rămâne neschimbată și la ultraHD. Facem o recapitulare a standardului de imagine.
- SD (Standard Definition) = 720 x 480 pixeli sau 480p pentru NTSC(America) = 720 x 576 PAL(Europa);
- HD Ready = 1280 x 720 pixeli sau 720p;
- Full HD = 1920 x 1080 pixeli sau 1080p;
- UHD 4K (Ultra HD) = 3840 x 2160 pixeli sau 2160p;
- Cinema 4K = 4096 x 2160 pixeli.
Pentru cei care vor să își facă o impresie despre rezoluția ultra HD v-am pus mai jos un playlist cu care să vă delectați.
Sigur că nu este chiar relevant filmulețul de mai sus pentru că cel mai probabil ai văzut pe o rezoluție mai mică, pe un internet care probabil face buffer. Totuși, cred că observi foarte bine, chiar și pe un monitor mic că diferențe sunt de iluminare, de număr de pixeli, de detalii pe ansamblu.
Ce televizor 4k să aleg?
Observăm că tot mai mulți doresc un 4k cât mai bun. Este o idee bună, am testat și eu, de curând câteva modele 4k, iar diferențele sunt notabile. Recunosc, tehnologia cea mai nouă m-a făcut să văd un pic diferit lucrurile. Totodată, m-a făcut să cred că trebuie să investesc mai mult în viitorul meu televizor.
Ne îndreptăm foarte mult spre modele cât mai subțiri ajutați de tehnologia OLED. Am extins discuția și aici, așa că vă invit să discutăm despre noile generații de OLED.
2 modele de televizoare 4k pe care le recomand în 2024
Samsung 43CU8072
- 108 cm
- Smart
- 4K Ultra HD
- LED
Philips 50PUS7608
- 126 cm
- Smart
- 4K Ultra HD
- LED
În concluzie, cred că alegerea unui TV ULTRA HD este bună atât timp cât aveți o diagonală mare și o distanță de vizualizare mare. În plus, nu toate modelele ieftine sunt ok. Sunt situații în care un TV FULL HD are rezultate mai bune ca un ULTRA HD.
Adaugă un comentariu